On demand: Online panelgesprek: Sloop of renovatie?

Registratie voor dit evenement is gesloten.

Soort
Locatie
Online

Opname van live webinar (uitzending was op 14-03-2022)

Do De klimaatcrisis vraagt om stevig ingrijpen in de gebouwde omgeving. Dat we van het gas af moeten, weten we. Maar als we onder de 1,5 °C temperatuurstijging willen blijven, moeten we ook op andere manieren snel stoppen met koolstofdioxide-uitstoot (CO2) in de gebouwde omgeving. Slopen en bouwen staan, zoals het nu gebeurt, garant voor gigantische CO2 emissies. Is renoveren dus het betere plan? In het dossier in Huurpeil 1 – 2022 beantwoorden een aantal experts die vraag.

Naar aanleiding van het verschijnen van Huurpeil organiseert de redactie een online panelgesprek over dit onderwerp. We praten met Jan Willem van de Groep, expert op het gebied van de energie- en materialentransitie, en Haico van Nunen, lector Duurzame renovatie aan de Hogeschool Rotterdam. 

Jan Willem van de Groep stelt dat niet alleen vanuit het perspectief van het klimaat, maar ook vanuit financieel perspectief de conclusie is: niet slopen maar altijd renoveren en doorexploiteren. ‘Maken we dat soort keuzes niet, dan zou dat binnen niet al te lange tijd wel eens kunnen leiden tot een CO2-lockdown’, schrijft hij in Huurpeil.

Haico van Nunen weet als geen ander wat er speelt in de energietransitie in de gebouwde omgeving. Corporaties, gemeenten, ontwikkelaars én bewonersgroepen vragen om zijn advies. Welke afwegingen maakt hij bij de keuze tussen sloop-nieuwbouw of renovatie? ‘Om klimaatneutraal in 2050 te halen, moeten we in Nederland 1.000 woningen per dag op hoog niveau gaan renoveren’, zegt hij in Huurpeil.

Tijdens dit online panelgesprek geven Van de Groep en Van Nunen tekst en uitleg bij hun stellingen en gaan we met hen in gesprek over hoe dit alles valt te rijmen met de woningnood.

Meer informatie

Woonbond Webinars
webinar@woonbond.nl

Kosten

Gratis

 

On Demand

Dit is een opname van een webinar dat eerder live is uitgezonden. Als je inschrijft kun je de opname direct terugkijken.